Importanţa familiei în viaţa noastră

Am realizat zilele astea un proiect la civică abordînd subiectul familia. Nu ştiu cît de interesaţi ve-ţi fi să citiţi aceste lucruri, dar eu una am rămas plăcut satisfăcită de ce a ieşit. Faza e că odată ce căutam informaţii ţi le structuturam în proiect realizam tot mai multe lucruri.

Atenţionez din start că postul respectiv este colectat din mai multe surse !

Originea latină a termenului este familia care provine de la „famulus – sclav de casă, înțelesul cuvântului s-a schimbat în decursul timpului. In trecut familia era proprietatea bărbatului (pater familias), ca soția, copiii, sclavii, sclavii eliberați și tot avutul, nefiind de fapt între ei relații familiare ci era considerată o proprietate subordonată, astfel tatăl nefiind numit paterci genitor.
Se spune ca educatia primita in familie reprezinta cam 50% din dezvoltarea mental-emotionala si din caracterul viitorului adult. Familia este un micronucleu in care se formeaza viitorul cetatean, prieten sau parinte. Putini parinti inteleg acest lucru si ca numai ei sunt in masura sa dea copilului sau copiilor lor „vitaminele” de care acesta are nevoie pentru a creste si a deveni un om responsabil, capabil sa isi asume toate aceste roluri din societate.
Responsabilitatea de a deveni părinte

Ambianta din familie, interesul pe care il aloca parintii socializarii copilului va influenta comportamentul acestuia si puterea lui de integrare in societate.Parintii exercita diferite tipuri de influente asupra copiilor lor, atat intentionate cat si neintentionate, cu consecinte comportamentale, afective, atitudinale, etc.

In primul rand, ca orice meserie si arta este important sa intelegi ce este fiinta umana, care e scopul ei pe acest pamant. Parintele trebuie sa isi raspunda la niste intrebari cum ar fi: de ce imi doresc copii? vreau cumva sa implineasca tot ce n-am implinit eu? sa aiba tot ce n-am avut eu? copilul meu va fi doar o prelungire a personalitatii mele? Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt afirmative, e mai bine sa se mai amane conceptia.
Riscurile unei creştri inadecvate
Depravaţii, prostituatele sau bolnavii psihic sunt acei copii deveniti azi adulti, care au crescut intr-o familie cu probleme. Alcoolismul, divorturile, problemele psihice ale unuia din parinte sunt doar cateva din problemele grave care pot afecta considerabil dezvoltarea copilului.
Uneori e suficient ca pur si simplu un comportament inadecvat din partea unuia
dintre parinti- sau a amandurora- ca de exemplu coplesirea, protejarea
exagerata a copilului fata de orice eventual pericol din afara, sau dimpotriva egoismul exagerat al acestuia ii poate produce copilului afectiuni dar mai ales rani greu de vindecat.

Astazi este o „moda” in a inlocui dragostea adevarata pe care un parinte este dator sa o dea copilului sau cu bani sau alte lucruri materiale. Asta poate dauna foarte mult formarii caracterului copilului. Se poate invata un rasfatat, si sa priveasca cu superioritate pe cei mai putin instariti decat el. Banii, grija pentru lucrurile materiale de care are nevoie un copil inlocuiesc de multe ori insa dragostea si in famillie mai putin bogate, care considera ca daca ii dai copilului mancare, haine si ii asiguri tot ce trebuie pentru a urma o scoala, si-au facut datoria de parinte.
Căsătoria pro sau contra ?
De ce ne mai casatorim? Casatoria este o dovada de dragoste. 
    Argumente pro. Casatoria este promisiunea pe care o facem cu voce tare, in fata unor martori si in fata lui Dumnezeu ca il vom iubi pe celalalt pentru totdeauna. Pentru multi oameni casatoria este si o frumoasa dovada de dragoste.
    Argumente contra. Casatoria exprima dorinta de a avea o viata linistita si teama de a nu ramane, de a nu imbatrani singur. Primul criteriu dupa care oamenii isi aleg perechea este dupa dragoste, fidelitatea. Fidelitatea este inaintea sexului. O multime de oameni se grabesc sa se casatoreasca de teama sa nu ramana singuri. Ceea ce mai este adevarat este ca mariajul a inceput sa cunoasca un declin de cand femeile au inceput sa fie independente din punct de vedere financiar.
Casatoria este garantia stabilitatii.
    Argumente pro.  Este dovedit ca o relatie in concubinaj este mult mai instabila decat o casatorie.
    Argumente contra. Stabilitate? O casatorie din doua se termina printr-un divort! Dupa cativa ani, adio seductie, buna ziua rutina!
Pro sau contra? Puse in balanta, talerul „pro” atarna mai greu, si traditionalul se pare ca invinge, inca o data, tendinta mondena.
Divorţul, o soluţie ?
Care e vârsta critică pentru divorţ
Tot mai multe cupluri se decid să pună capăt căsniciei lor. Care este categoria de vârstă cea mai predispusă la despărţiri afli în cele ce urmează.Cei mai mulţi parteneri care au cerut divorţul, mai precis 2.300 dintre cei care au vrut să se despartă, au vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani.
Motive pentru divorţ:
1.Indiferenţa totala
3.Schimbarea prioritatilor pe parcurs
2.Lipsa de comunicare
4.Familiile amestecate
5. Finanţele
6. Violenţa
7. Infidelitatea
8. Incompabiliatete sexuala
 
Statistici :
lÎn Uniunea Europeană astăzi aproape jumătate dintre căsătorii sfârşesc în divorţ, iar unul din trei copii se naşte în afara căsătoriei, arată ultimele date statistice.
lÎn 1980 în Uniunea Europeană existau 670.000 de cupluri divorţate. În 2005 numărul a crescut la peste un milion. În Suedia, 55% dintre copii se nasc în afara căsătoriei; în Franţa procentul este de 45%; în Marea Britanie de 42%, în timp ce în Polonia este de doar 15%.


Reclame

Un comentariu

Din categoria Old posts

Un răspuns la „Importanţa familiei în viaţa noastră

  1. blablabloging

    de cand am asteptat acest articol.
    a meritat sa-l astept.
    bravo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s